Itsenäisyyspäivän kaksi kynttilää

(Kuva/photo: Aristarkos Sirviö)

”Mäen rinteen alla talo törröttää,
joka ikkunalla kaksi kynttilää. ”

Immi Hellènin sanoittamassa Joulukirkkoon–laulussa mainitaan kaksi kynttilää ikkunoilla. Hän kirjoitti runon vuonna 1898.  Runo kertoo kynttilöiden polttamisen ikkunoilla olleen tuolloin vakiintunut tapa suuren juhlan merkkinä. Kaksi kynttilää sopi tuolloisiin kahden lasiruudun ikkunoihin hyvin.

Kynttilöiden poltto ikkunoilla ei ole merkityksetön tapa, vaan liittyy vanhastaan hallitsijan ja kansan väliseen vuoropuheluun. Ruotsinvallan aikana kynttilät paloivat suomalaisten ikkunoilla kuningasperheen merkkipäivinä tai kuninkaallisten vieraillessa Suomessa. Autonomian aikana tapa jatkui keisarillisina merkkipäivinä ja keisarin vieraillessa Suomessa.

Sortovuosina kynttilänpolton merkitys kuitenkin muuttui. Niitä alettiin polttaa kansallisen suurmiehemme J. L. Runebergin päivänä 5. helmikuuta vastalauseena venäläistämiselle.

Marraskuussa 1919 valtioneuvosto päätti, että Suomen itsenäisyyspäivä on joulukuun kuudes, ja tapa polttaa kynttilöitä ikkunalla siirtyi vähitellen tuohon päivään. Sattumalta se on myös pyhän Nikolaos Ihmeidentekijän muistopäivä. Hän toimi piispana 300 –luvulla Myrrassa, nykyisen Turkin alueella. Nikolaoksen lapsia kohtaan osoittaman huomion ansiosta hänestä on tullut lasten suojeluspyhä. Lahjojen tuojana hänet on myös nähty joulupukkihahmon esikuvana

Suomessa syntyi vuonna 1914 jääkäriliike, jonka tavoitteena oli irrottaa Suomi Venäjästä. Aate oli alkuaikoina tulenarka, ja kun nuoret miehet matkasivat Pohjanmaalta ja Perä-Pohjolasta Ruotsin kautta jääkärikoulutuksiin Saksaan, kaksi kynttilää ikkunalaudalla viestitti heille, että talo on turvallinen majapaikka jääkäreille.

Itsenäisyyden liitto kehotti vuonna 1927 sytyttämään kynttilät Suomen itsenäisyyden kunniaksi itsenäisyyspäivän iltana kello 18–21 välisenä aikana. Tapa on jäänyt elämään ja vakiintunut itsenäisyyspäivän iltana kahdeksi kynttiläksi ikkunalla. Erityisen vaikuttavaa on nähdä kunnissa ja kaupungeissa muun muassa virastojen ikkunoilla sähkökynttilöiden palavan ja rakennukset juhlavalaistuksessa.

 

Aristarkos Sirviö