Karppanen: Avioesteitä

Kuvassa oleva estenomi on jo pitkään harrastanut esteratsastusta. Kuvatoimittaja ei ole varma liittyykö kuva Nuoren Kirjailijan esitelmän teemoihin …
(Kuva/photo: pinterest.com)

Seurakunnan iltakerhoon oli tilattu esitelmöitsijä. Hän oli Nuori Kirjailija. Ei vielä kovin kuuluisa, mutta sellainen, josta voi ajan kanssa kehittyä Kovin Kuuluisa.

 

Kirjailija oli kutsuttu esitelmöimään aiheesta Esteitä ja eroja ihmiselämässä. Paikalla oli väkeä mukavasti. Kirjailijan äitikin oli saapunut. Seurakunnan pappi istui etupenkissä.

 

”Estetiikka”, painotti Nuori Kirjailija, ”tutkii esteitä, niiden ominaisuuksia ja keskinäisiä suhteita, ottaen huomioon vain niiden muodon, aseman ja suuruuden.”

 

Moni läsnäolija kuunteli pää kallellaan ja tunsi itsensä viisaaksi, koska ei ymmärtänyt Nuoren Kirjailijan lausumasta yhtään mitään.

 

Puhuttuaan hetken niitä sun näitä Kirjailija sanoi siirtyvänsä käsittelemään eroja.  Yleisö terästäytyi. Valtuuston varapuheenjohtaja, joka jostain syystä oli läsnä, rykäisi ja kohensi asentoaan.

 

”Erotiikka”, määritteli Nuori Kirjailija, ”tutkii eroja, niiden ominaisuuksia ja keskinäisiä suhteita, ottaen huomioon vain niiden muodon, aseman ja suuruuden.”

 

Kuulijakunta ajatteli, mitä ostaisi viikonvaihteeksi ruokapöytään, kävisikö viinakaupassa ja pitäisikö auto viedä huoltoon, kun se oli alkanut äännellä kummasti.

 

”Avioerotiikka”, täsmensi Kirjailija, ”tutkii luonnollisesti avioeroja.”

 

Kirjailijan äidin ystävätär mietti, olikohan hän kuullut oikein.

 

Jollakulla erot ja esteet alkoivat mennä sekaisin, ja mieleen nousi vanhan virren säe: ”Kell’ esteenä on emäntänsä,/ ken koettelee härkiään.”

 

Valtuuston varapuheenjohtaja muisti avioerokäyrän erektiivisen asennon.

 

Viitattuaan vielä muutamaan ranskalaiseen teoreetikkoon esitelmöitsijä kiitti kuulijoita ja luovutti puheenvuoron papille, joka olikin jo noussut puoliksi seisovaan asentoon.

 

Eräs innokas kuulija, joka aina halusi osoittaa ymmärtäneensä vaikeista asioista melkein puolet, pyysi puheenvuoron:

”Miten on, tutkiiko avioestetiikka avioesteitä?”

 

Joku katseli kysyjää kuin vähä-älyistä, että eikö se tuon vertaa kysymättä tajua. Yksi kaiveli taskuaan, toinen laukkuaan, kun arvasi tilaisuuden kohta päättyvän ja pääsevänsä pian katsomaan uutisten jälkeen alkavaa urheilukilpailua ja sen jälkeen saunaan. Kaljat oli unohtunut nostaa viilentymään.

 

Kirjailija vastasi kysyjälle korotetulla äänellä tuolien kalinan ja yleisön hälinän yli: ”Avioeste voi olla myös aivoeste.”

 

Pappi unohti kiittää esitelmöitsijää, kun hänelläkin oli kiire.

 

 

Esko Karppanen