St. Antonin ja St. Paulin luostarit Egyptissä

St.Paul yläluostari.
(Kuva/photo: isä Haritonin kuvakokoelmat)

Egyptin erämaat ovat rikkaita kristillisen perinteen jatkajia, aina 300-luvun jälkeen meidän päiviimme asti.

Lähimpänä Hurghadaa on kaksi varhaisimmista luostareista, St. Anton ja St. Paul. Matka Hurghadasta St. Antonin luostariin on noin 300 kilometriä. Tie sinne on erinomainen, sillä se on samalla tieyhteys Kairoon, josta sinne on 340 km. Silti on oltava varovainen koska teissä saattaa olla parinkymmenen sentin kuoppia ja silloin on rengasrikon vaara.

St.Anthony kirkkoisiä,
(Kuva/photo: isä Haritonin kuvakokoelmat)

St. Anton

Itse luostari on nelisenkymmentä kilometriä päätiestä sivussa. Erämaatiellä on vain pieniä muistutuksia luostarin olemassa olosta. Tien vierellä on pienikokoisia rakennuksia; sähkölinjojen huoltorakennuksia. Seinien pienet ristit paljastavat niiden kuuluvan luostarin piiriin. Vuorten alla alkaa piirtyä hiljalleen luostarin porttien siluetti.

Portilla on turvatarkastus ja kirjautuminen – passien numerot ja kansalaistiedot.

Tulija huomaa heti, kuinka laaja koko alue on. Vasemmalla nousevat varsinaisen luostarin muurit. Laajan parkkialueen reunoilla on suuria kirkollisia kauppoja, joissa myydään pyhiinvaeltajille pyhien kuvia, öljyjä, rukousnauhoja, filmejä ja kirjallisuutta. Valitettavasti myös rihkamaa on joukossa.

St.Anthony, Turvaportti, vasemmalla Justianuksen aikainen turvatorni. Oikealla kirkkorakunnus jossa useita kirkkoja, toinen ovi oikealla alhaalla on trapesan ovi.
(Kuva/photo: Isä Haritonin kuvakokoelmat)

Yhdellä reunalla on suuri rakennus, jossa on pyhiinvaeltajien ruokala, ja siellä ruokitaan kaikki ilmaiseksi. Rikkaat antavat vapaaehtoisesti enemmän, jotta köyhät saisivat ravitsevaa ruokaa.

Olisikohan meidänkin syytä ottaa opiksi eikä olettaa kaiken olevan ilmaista? Kaiken lisäksi meillä ihmetellään, jos ei ole erilaisia vaihtoehtoja jokaiseen mieltymykseen ja allergiaan.

St. Anthony, trapesa.
(Kuva/photo: Isä Haritonin kuvakokoelmat)

Pieni portti korkeiden muurien keskellä on rakennettu vasta vuonna 1973. Aikaisemmin sisään pääsi ainoastaan korissa, joka laskettiin ylhäältä erillisestä suuresta käsihissihuoneesta.

Sisäpihalla oikealla on vastaanottohuone, jossa päivystäjämunkki pyytää odottamaan. Jonkin ajan kuluttua pyydetään siirtymään sisäpihalla olevaan matkamuistomyymälään, jossa hinnat ovat dollareissa. Yleensä isä Ruijs opastaa englanniksi, saksaksi ja venäjäksi ryhmiä.

St.Anthony, alttari aspis.
(Kuva/photo: Isä Haritonin kuvakokoelmat)

Ensin on vuorossa hissihuone ja laitteisto, jolla pyhiinvaeltajat pääsivät ennen sisälle luostariin. Erikoisuutena huoneen kulmissa oli syviä onkaloita, joissa säilytettiin ruoka-aineita. Sillä onkalot säilyivät kuivina ja viileinä, koska muurin puoli on pohjoiseen.

Antonius Suuren hauta.
(Kuva/photo: Isä Haritonin kuvakokoelmat)

Olen käynyt luostarissa jo monesti ja olen tullut tutuksi veljestön jäsenille. Erään kerran kysyin yhdestä rakennuksesta, jotta mitähän siellä on. Arkkitehtuuriltaan se muistutti keisari Justinianuksen aikaista tornirakennusta, joka on pääkirkon vieressä. Yllätykseni oli suuri, kun eräs isä esitteli sen minulle. Se koostui monesta eri kirkosta, joita oli kolmessa kerroksessa, vaikka rakennus itsessään ei ollut niin kovin korkea. Suurin ja korkein kirkko oli koko rakennuksen korkuinen ja muut taasen olivat parin metrin korkuisia. Viereisessä rakennuksessa oli trapesa (ruokala), jonka keskellä oli pitkä yhdestä kivestä kaiverrettu pöytä. Sen ympärille istuu noin viisikymmentä munkkia samaan aikaan.

St.Anthony, pääkirkon kupoli.
(Kuva/photo: Isä Haritonin kuvakokoelmat)

Ennen kirkkoa oikealla on korkea torni, joka on rakennettu keisari Justinianuksen aikana. Sen turvaan munkit pakenivat, jos beduiinit hyökkäsivät luostariin. Astuessani ensimmäistä kertaa sisälle olin saada maksan lepsahduksen: silmien eteen avautui kauneus, joka saa jopa minutkin pysähtymään. Seinämaalausten naivistisen kaunis ja harmoninen väritys saa hengityksen salpaantumaan. Kuinka yksinkertaisilla vedoilla saadaan aikaisiksi niin henkeviä ja samalla puhuttelevia maalauksia! Valitettavasti olen yksinkertainen enkä osaa kuvailla teille niiden kauneutta ja henkevyyttä.

St.Anthony, oma kohtaloni kuoleman jälkeen.
(Kuva/photo: Isä Haritonin kuvakokoelmat)

Luostarissa asuu 140 munkkia, joista 30 on lääkäreitä ja 12 hammaslääkäriä. Pappismunkkeja on 30 ja he toimivat vuoroin myös seurakunnissa. Vähävaraisille pyhiinvaeltajille tarjotaan ilmainen hammashoito ja lääkäripalvelut. Luostari toimii idiorytmisenä. Luostarin laajalla alueella on useita kirkkoja ja asuinrakennuksia, sillä nuoriso- ja pyhiinvaeltajaryhmät monesti myös yöpyvät alueella. Kirkkoja on useita aina eri tarpeisiin. Joskus olen ollut paikalla kun ihmisiä on ollut tuhansittain.

Antaa kuvien puhua puolestaan!

St. Paul, luostarin puutarha.
(Kuva/photo: Isä Haritonin kuvakokoelmat)

St. Paul

Kun ajetaan takaisin Hurghadaan, on noin 60 kilometrin matkan päässä St. Paulin luostari. Linnuntietä matkaa on vain 25 kilometriä. Luostari on perustettu samaan aikaan kun St. Anthony. Se sijaitsee vuorten ympäröimässä laaksossa ja on oikeastaan myös laajalle levinnyt alue, jossa on paljon tiloja niin pyhiinvaeltajien kuin kirkon vieraiden käytössä.

Korkealla vanhan luostarialueen yllä kohoaa uusi luostari. Sinne ei pääse kuka hyvänsä vaan ainoastaan veljestö ja kirkon vieraat. Sen on alkuaan aloittanut rakennuttamaan edesmennyt kirkon päämies paavi Shenouda. Hän itse asui yhdessä luolassa useita vuosia ennen kuin hänet kutsuttiin piispaksi. Hän julisti, että jos jokainen pyhiinvaeltaja tuo tullessaan yhden kiven, ,sillä voisi rakentaa uuden luostarin ja näin kävi. ”Jos sinulla on uskoa edes sinapinsiemenen verran, niin voit sanoa vuorelle: Siirry! niin se siirtyy.”

St. Pauli. Linnunpelättimet puutarhassa.
(Kuva/photo: Isä Haritonin kuvakokoelmat)

Vanha osa ei ole aivan niin hyvin hoidettu kun St. Anton. Se sai myös Egyptin valtiolta 14 miljoonaa euroa restaurointiin.

Olen vieraillut myös täällä usein. Eräällä kertaa olin joutua aivan paniikkiin, kun paikalla oli tuhansittain väkeä. Melkein jokainen halusi suudella kättäni. Ihmiset pysäyttivät minut ja pyysivät kättä laitettavaksi raskaana olevan naisen vatsalle tai selkäkipua sairastavan selkään. Sain vaikka kuinka paljon erilaisia pyyntöjä. Eikä väki ymmärtänyt, vaikka kuinka selvitin olevani syntisin ihminen maailmassa eikä minun rukouksiini varmaan paljoa vastailla. Myös tämän eurooppalaisen epäkristillisen elämän ryvettämä sielu alkoi jo pelätä bakteerien hyökkäyksiä samalla häveten omaa epäuskoaan. Vieläkin olen elossa kaikista hyökkäyksistä huolimatta!

St. Paul. Kolme kirkkoisää.
(Kuva/photo: Isä Haritonin kuvakokoelmat)

Luostarissa oikeastaan on samat asiat esillä meitä ”turisteja” ajatellen – myllyhuoneet, trapesa ja museo erilaisine tarvekaluineen. St.Paulin luostarissa on kolme maanalaista kirkkoa tai paremminkin kolmen alttarin kirkko. Tämä kirkko tekee vaikutuksen kehen hyvänsä oli sitten uskovainen tai ei. Tämä kirkko jos mikä on rukouksilla kyllästetty ja samoin siellä vierailevien usko ja hartaus heijastuvat ilmassa. Voisi sanoa, että kateeksi käy.

St. Paul. Kuuden sinetin aukaiseminen,
(Kuva/photo: Isä Haritonin kuvakokoelmat)

Isä Matheus joka oli minun isäntäni jo monta kertaa luostarissa ymmärtää minun mielen liikutukseni, kun olen hetken yksin eräässä alttarihuoneessa. Sen katossa on mahtava kattomaalaus, jossa on kuvattu maailman lopun julistusta. Samoin alas kirkkoon laskeutuessa näkee katossa Ilmestyskirjan sinetin avaamisen tarvittavat kuusi hevosta.

Suurin kirkko alueella on pyhän Mikaelin kirkko, jossa toimitetaan päivittäiset palvelukset, ja niihin pääsevät myös pyhiinvaeltajat. Lisäksi tällä suurella alueella on useita muita kirkkoja, jotka palvelevat pyhiinvaeltajia.

St. Paul. Viimeisen tuomion julistaminen.
(Kuva/photo: Isä Haritonin kuvakokoelmat)

Luostarissa asuu nyt noin 150 munkkia. Monet palvelevat eri puolilla Egyptiä. Liikkuessani eri puolella maata olen havainnut, että monissa kaupungeissa on luostarien podvoreita eli edustustoja.

 

Isä Hariton

 

Parhaiten löydätte laajempaa tietoa Googlen haulla

St.Anthony monastery Egypt ja St. Paul monastery Egypt

 

Hurghada on Punaisenmeren länsirannalla Egyptissä sijaitseva kaupunki, jossa on noin 160 000 asukasta. Kaupunki perustettiin 1900-luvun alussa, ja se alkoi laajentua pienestä kalastajakylästä lomakohteeksi 1980-luvulla, kun eurooppalaiset, amerikkalaiset ja arabisijoittajat ottivat sen sijoituskohteekseen.