Turun tuomiokirkon kellot kutsuvat rukoukseen

Yleisradio aloitti Turun tuomiokirkon kellojen lyöntien radioinnin jatkosodan lopulla Karjalankannaksen taistelujen aikaan kesäkuussa 1944. Nykyisin käytettävä äänite on vuodelta 2006. Puolenpäivän lyönnit kuullaan radiosta suorana jouluaattoisin, kun Suomen Turku julistaa joulurauhan Vanhalta Suurtorilta.
(Kuva/photo: evl.fi )

”Turun tuomiokirkon kello lyö 12” merkitsee joka arkipäivä kuultavia Turun tuomiokirkon kellojen lyöntejä keskipäivällä Yle Radio 1 -kanavalla. Jatkosodan lopulla Kannaksella käytyjen ankarien taistelujen aikaan piti tuolloinen tasavallan presidentin puoliso Gerda Ryti 16.7.1944 radiopuheen, jossa hän kehotti omistamaan keskipäivän kellonlyönnit yhteiselle rukoukselle synnyinmaan puolesta: ”Kun Turun tuomiokirkon kello on tänään lyönyt 12 lyöntiään, kehotan Suomen kansaa hiljentymään ja kääntymään rukouksin Jumalan puoleen. Että Herra pelastaisi maamme tältä uhkaavalta hirmuiselta tuholta.”

Silminnäkijäkertomusten mukaan ihmiset olivat polvistuneet muun muassa tavarataloissa, kahviloissa ja kauppaliikkeissä, joissa tuo puhe oli ollut kuultavissa kovaäänisten kautta.

Kesän 1944 dramaattisten tapahtumien keskellä Gerda Ryti kehotti radiopuheessaan koko kansaa rukoilemaan aina kun keskipäivällä radioitavat Turun tuomiokirkon kellonlyönnit kuuluivat.
(Kuva/photo: SA-kuva )

Puheen innoittamana keskipäivän kellonlyönnit radioitiin puheen jälkeenkin päivittäisenä rukouskutsuna suomalaisille. Rouva Rytin ehdotuksesta keskipäivä julistettiin kansan yhteiseksi rukoushetkeksi

Ajatus Turun tuomiokirkon kellonlyöntien radioinnista oli peräisin Hufvudstadsbladetissa 5. toukokuuta 1944 julkaistusta Amos Anderssonin runosta. Siinä Andersson toi esiin ajatuksen, että kellonlyöntien avulla voitaisiin lievittää kansalaisten ahdistuneita tuntoja, kun kellojen syvät soinnut nivoisivat nykyhetken Suomen kansan menneisyyteen, loisivat pyhyyden tunnelmaa ja lohduttaisivat muistuttamalla ajan ja ihmiselämän katoavuudesta.

Runoon viitaten ohjelmajohtaja Ilmari Heikinheimo ehdotti toukokuun lopulla Yleisradion ohjelmatoimikunnan kokouksessa, että Turun tuomiokirkon kellonlyönnit liitettäisiin yhtiön päivittäisiin lähetyksiin. Ensimmäisen kerran kellonlyönnit kaikuivat radiosta kesäkuun 19. päivänä.

Itse kunkin rukouselämä saattaa olla laiskanlaista; voisimmekin ryhdistäytyä ja ottaa tavaksi keskipäivällä kantaa edes rukoushuokauksen Herralle, vaikka emme keskipäivän kellon lyöntejä kuulisikaan.

Jeesuksen rukouksen voi rukoilla mielessään tai ääneen:

”Herra Jeesus Kristus, Jumalan Poika, armahda minua syntistä”.

Jos mahdollista, voi matkaikonin edessä rukoilla Isä meidän -rukouksen.

Orologiosta löytää helposti tilanteeseen sopivia rukouksia. Esimerkiksi pyhän Johannes Krysostomoksen rukoushuokaukset vuorokauden 24 tunnin mukaan:

Rukoushuokaus kello 12:

”Herra, valaise minun sydämeni, jonka ovat pahat himot sokaisseet”

 

Aristarkos Sirviö