Patriarkka Kirill vierailulle Suomeen?

Moskovan ja koko Venäjän patriarkka.
(Kuva/photo: wikipedia.com )

Hufvudstadsbladet julkaisi 11.2.2019 laajan artikkelin Moskovan patriarkan Kirillin mahdollisesta virallisesta vierailusta Suomeen. Vierailun otaksutaan tapahtuvan loppukeväästä, mutta tarkasta ajankohdasta ei ole vielä tietoa. Vierailukutsu on esitetty jo niinkin aikaisin kuin vuonna 2012 ja sen ovat esittäneet Suomen luterilainen, ortodoksinen ja katolinen kirkko.

Vierailun ajankohta vaikuttaa mielenkiintoisesti valitulta, kun otetaan huomioon se tosiasia, että Ukrainan tilanteen takia Moskovan patriarkaatti on katkaissut ehtoollisyhteyden Konstantinopolin patriarkaatin kanssa, mikä merkitsee ehtoollisyhteyden katkaisemista myös Konstantinopolin patriarkaattiin kuuluvan Suomen ortodoksisen kirkon kanssa. Suomen ortodoksinen kirkko puolestaan toivottaa edelleen kaikki venäläiset ortodoksit tervetulleiksi palveluksiinsa.

Luterilaisen kirkon taholta on HBL:n artikkelin mukaan todettu, että se ei ole osallinen Moskovan ja Konstantinopolin patriarkaattien väliseen konfliktiin ja että kirkkojen välinen dialogi on tärkeää.

Suomen ortodoksinen kirkko ei tähän mennessä ole tiedottanut patriarkka Kirillin mahdollisesta vierailusta. Artikkelissa kuitenkin haastateltiin EKK:n ortodoksista pääsihteeriä isä Heikki Huttusta, jonka mielestä Moskovan ja Konstantinopolin välisessä kiistassa on myös poliittisia ulottuvuuksia. Hän näkee siltojen rakentamisen kirkkojen välillä tärkeänä, mutta tärkeäksi hän näkee myös sen, että ennen vierailua neuvotellaan Konstantinopolin kanssa.

S&H