Laajasti Etiopian ortodoksisesta kirkosta

Etiopian kirkko seminaari ad v2kuva

Kulttuurikeskus Sofiassa on jatkuvasti erittäin mielenkiintoisia tapahtumia, kursseja ja seminaareja. Kevään monien tapahtumien joukosta Simeon ja Hanna haluaa ottaa esille yhden erityisen kiinnostavan, lauantaina 11.5. järjestettävän seminaarin, jonka otsikko on Etiopian ortodoksinen kirkko. Koska seminaari alkaa kello 12.30, siihen osallistuvilla on tilaisuus osallistua kello 10.30 alkavaan liturgiaan Pyhän Viisauden kappelissa ja nauttia lounas Sofian ravintolassa ennen seminaarin alkamista.

Seminaarissa puhuvat mm. diakoni, tohtori Solomon Abebe Asfaw, tutkija Niilo Honkanen, tohtori Maija Priess ja arkkitehti Kari Silfverberg.

 

Solomon Asfaw toimii tällä hetkellä vanhempana tutkijatohtorina Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa tutkimuskohteinaan tulevaisuuden energiajärjestelmän suunnittelu ja toiminta sekä energiamuutoksen kestävyys, erityisesti uusiutuvan energian integraatio ja energian varastoinnin haasteet. Hän tutkii myös biofyysisiä rajoja tavoitellulle energiamuutokselle.

Hän on opiskellut mm. Bahir Darin yliopistossa Etiopiassa ja Israelissa Ben-Gurionin yliopistossa, jossa hän teki väitöskirjansa.

Solomon Asfaw on myös saanut diakonivihkimyksen.

 

Maija Priess on toiminut Hampurin yliopiston Aasia-Afrikka-instituutissa vuodesta 2002 geezin kielen ja vuodesta 2012 amharan kielen lehtorina.

Hän valmistui vuonna 1981 teologian maisteriksi Helsingin yliopistossa pääaineenaan dogmatiikka. Hänen gradunsa aiheena oli Avilan Teresan käsitys rukouksesta. Papiksi hänet vihittiin Kuopiossa vuonna 2003, ja hän toimii myös Pohjois-Saksan merimieskirkon vapaaehtoisena pappina.

Priess on opiskellut myös Hampurin yliopistossa pääaineenaan etiopistiikka ja tehnyt filosofian maisterin tutkinnon siellä vuonna 2001, jolloin hänen gradunsa aiheena oli Tulisymboliikka etiopialaisissa liturgisissa teksteissä. Tohtoriksi hän väitteli samassa yliopistossa vuonna 2006. Väitöskirja Etiopialainen Krysostomos-liturgia on ilmestynyt suomeksi vuonna 2010.

Priess on ollut Etiopialaisen ortodoksisen seurakunnan aktiivinen kannatusjäsen Hampurissa jo 19 vuotta. Hän vieraili ensimmäisen kerran Etiopiassa vuonna 1985. Viime vuoden syys-lukakuussa hän teki kolmannentoista matkansa sinne.

Sofian seminaarissa Maija Priessin teemana on Etiopian ortodoksisen kirkon liturgiat ja niiden teologinen sisältö.

 

Seminaarin osana on myös konsertti, jossa esiintyy tunnettu laulaja Sosina Gebre Eyesus. Kohtuuhintaan on mahdollisuus maistella pyhän esipaimen Tekle Haymanotin kirkon seurakuntalaisten valmistamia herkkuja ja vastapaahdettua etiopialaista kahvia. Muuten seminaari on maksuton.

S&H