Karppanen: Piirakkauskoa

Kuvan piirakat on leivottu Pohjois-Heinävedellä. Tulisiko niitä kutsua savokarjalanpiirakoiksi?(Kuvatoim.huom.) (Kuva/photo: Aristarkos Sirviö)

”Jossain oli pappi kieltänyt karjalanpiirakoiden tarjoamisen kirkkokahveilla”, sanoi Jorma.
”Suomessako?” kysyi Kustaava.

”Suomessa Suomessa. Ei kuulemma saa rakentaa etnisiä klubeja kirkkoon”, selitti Jorma.

”Tarjotaanhan sitä kirkon juhlissa kreikkalaistakin ruokaa”, ihmetteli Kustaava.

”Olikohan ne aitoja karjalanpiirakoita, jotka kiellettiin?” virnuili Leo.

”Sanopa se”, hymyili Kustaava,
”Ihan hulluja ne virastojen määräykset”, tuhahti Jorma ja muistutti, että karjalanpiirakoiden sijasta on nyt myytävä samoja piirakoita riisipiirakan nimellä, koska leipomot erehtyivät käyttämään laktoositonta maitoa.

”Onhan se hyvä pitää perinteistä kiinni”, yritti Leo.

”Höpö höpö”, laukaisi Kustaava ja vauhtiin päästyään jatkoi: ”Eihän se piirakka sillä aidoksi tule, jos siihen pannaan laktoosinen meijerimaito. Ei ne agraarikulttuurin piirakanpaistajat takuulla käyttäneet homogenisoitua ja pastöroitua maitoa, kun suoraan omasta lehmästä maidon lypsivät ja  siilasivat. Siihen nähden laktoositon piirakka ei ole sen epäaidompi kuin pastöroidusta laktoosimaidosta tehty. Ja pastöroituna se maito vasta aiheuttaa laktoosi-intoleranssin.”

”Sitä paitsi ei Karjalassa puhuttu karjalanpiirakoista vaan piirakoista tai sitten erinimisistä piirakoista: sultsinoista ja vatruskoista sun muista”, selitti karjalaisvanhempien lapsi Jorma ja lisäsi: ”Ja karjalanpaisti oli paistia.”

Kustaava laajensi ruokakeskustelua eteläiseen suuntaan: ”Ei Italiassakaan syödä italiansalaattia vaan venäläistä salaattia, insalata russa. Slaavilaisissa maissa sama herkku taitaa olla pelkkää salaattia.”

”Olisivat ruvenneet Joensuun seudun leipomot käyttämään nimitystä pohjoiskarjalanpiirakka ja Lappeenrannassa paistamaan eteläkarjalanpiirakoita. Oiskohan menny byrokratiassa läpi”, vitsaili Leo.

 

Esko Karppanen