Karppanen: Kallista palvelua

(Kuva/photo: pinterest.com)

Hietalan rouva perkasi ukkonsa kanssa kevätkutukaloja. Rouva tapansa mukaan puhui, ukko hoiti kuuntelupuolen. Vähän niin kuin kuuntelija radiovastaanottimen ääressä.

 

 

”Ortodoksisen pääsiäisyöpalaveluksen televisiointi on kuulemma lopetettu sen takia, että se tulloo niin kalliiksi yö- ja pyhälisineen. Ihanko tosiaan televisiointiin tarvittaan kakskymmentä työntekijää?

 

Kalliksi se tulloo kuulemma siksiki, kun sillä on vain parisenkymmentä tuhatta kahtojaa, kun luterilaisia palaveluksia päiväsaikaan tuijottaa pyhänä kymmenkertanen määrä, parisattaa tuhatta.

Van miten se kahtojamäärä vaikuttaa ohjelman kustannuksiin? Eihän YLE-veroa makseta ohjelmittain. Ja eikö jokkainen verosa maksanu oo oikeutettu kahtommaan ja kuuntelemmaan haluamijaan ohjelmia?

 

Joku tuottaja, jota haastateltiin Iltatuulen viestissä, ylisti radiopalavelusten halapuutta. Minkä takia sitten jatkuvasti vähennettään niitäki?

Ennen radioitiin uuvenvuojenaattoiltana rukkouspalavelus, uuvenvuojenpäivänä liturgia. Ei ennää.

 

Suurella viikolla radioitiin kiirastorstai-iltana kärsimysevankeliumit. Tästä luovuttiin jo 1980-luvun puolivälissä. Pitkänäperjantaina lähetettiin ehtoopalavelus vielä viime vuosiin saakka; nyt se on lopetettu.

Heinäkuussa oli pitkä perinne radioia Profeetta Elian päivän liturgia 1970-  ja 1980-luvulla. Itsenäisyyspäivänä radioitiin Pyhän Nikolaoksen päivän liturgia viime vuosiin asti; sehi lopetettiin.

Viime kesänä ruvettiin harventammaan sunnuntailiturgioijen lähettämistä. Hyvä jos kerran kuussa, vaikka ainaki kymmenen vuotta oli radioitu yhtä ussein kuin talavisinkin. Ja niin sitä tehtiin 60-luvun lopulla ja 70-luvullahi.

 

Eipä sillä. Ossaa se kirkkoki perustella kannattavuuvella omat vähentämisesä.

 

Harvinaisempia, arkeen osuvia palaveluksia, niinku vaikkapa pääsiäisen keski- ja päättäjäisjuhla, jätetään monesti toimittamata. Jos kyssyy miksi, vastataan että väkeä noissa palaveluksissa käypi vähän.

 

Mikä perustelu se on? Laiskuuveltahan tuo minusta tuntuu. Tietysti minä ymmärrän, jotta ei sitä kilaha kynttiläkassaan eikä kolehtilautaselle yhtä paljon ku pääsiäisyönä tai praasniekassa. Van eikös se papille tule sama palakka, oli rukkoilijoita kirkossa viis taikka viiskymmentä?

 

Onkohan se papisto niin kyllääntyny pitkän paaston päälle? Puhutaan kyllä hurskaita, että myö sitä ollaan ylösnousemuksen kirkko; myö ei jäähä rypemään Golgatan kärsimyksiin niinku  protestitantit.

Miksei sitten pääsiäisiloa jatketa pitempään? Se näyttää lopahtavan pääsiäisyöhön ja pääsiäispäivän kankkusmaiseen ehtoopalavelukseen.”

 

 

”Ka en ossoo sannoo”, tuumasi Hietalan ukko ja otti viimeisen ahvenen saavista laudalle.

Esko Karppanen