Diasporakirkoille uudet arkkipiispat

Hänen Pyhyytensä ekumeeninen patriarkka Bartolomeos ja uudet arkkipiispat Amerikan Elpidoforos ja Australian Makarios.
(Kuva/photo: Ekumeeninen patriarkaati)

Äitikirkkomme, ekumeenisen patriarkaatin, pyhä synodi on valinnut uudet esipaimenet diasporan suurimpien kreikkalaisortodoksisten kirkkojen johtoon.

9.5.2019 Hristupolin piispa Makarios (Griniezakis) valittiin Australian arkkipiispaksi 25.3. edesmenneen arkkipiispa Stilianoksen (Harkianakis) seuraajana.

Korkeasti Pyhitetty Australian arkkipiispa Makarios.
(Kuva/photo: Ekumeeninen patriarkaatti)

Arkkipiispa Makarios on syntynyt 1973 Kreetan Iraklionissa. Hänellä on hyvin laaja koulutus. Sillä hän on mm. Bostonin yliopiston Master of Sacred Theology, Münchenin yliopiston Master of Bioethics ja Kreetan yliopiston lääketieteen tohtori (2003). Vuonna 2015 hänet valittiin Viron ortodoksisen kirkon teologisen akatemian dekaaniksi. Vuodesta 2015 hän on ollut Konstantinopolin arkkihiippakunnan apulaispiispa.

Halkin teologisen koulun johtaja, Pyhän Kolminaisuuden luostarin igumeni Bursan metropoliitta Elpidoforos (Lambriniadis) valittiin 11.5.2019 Amerikan arkkipiispaksi kun edellinen arkkipiispa Demetrios (Trakatellis) erosi tehtävästään 91-vuotiaana hoidettuaan tehtävää kaksikymmentä vuotta.

Korkeasti Pyhitetty Amerikan arkkipiispa Elpidoforos.
(Kuva/photo: Ekumeeninen patriarkaati)

Arkkipiispa Elpidoforos on syntynyt 1967 Konstantinopolissa. Hän on väitellyt teologian tohtoriksi Thessalonikin yliopistossa 2001 ja työskennellyt pitkään ekumeenisen patriarkaatin pyhässä synodissa, muun muassa sen pääsihteerinä vuosina 2005-2011. Hän on myös toiminut pitkään patriarkaatin edustajana eri tehtävissä yleismaailmallisessa ekumeenisessa liikkeessä ja vuodesta 2009 Thessalonikin yliopiston vierailevana professorina.

Molemmat uudet arkkipiispat ovat myös monen suomalaisen ortodoksin tuttavia vierailtuaan useasti Suomessa vuosien varrella.

 

Arkkimandriitta Andreas Larikka