Karppanen: Lahnan kutua ja viljan kasvua

(Kuva/photo: Aristarkos Sirviö)

”Miksi niitä autoja siunataan?” ihmetteli Leo.

”Ja moottoripyöriä?”  jatkoi Jorma.

Kustaava tulkitsi niin, että häneltä tätä asiaa kysytään, ryyppäsi kahvia ja alkoi selittää:
”Onhan sitä siunattu kautta aikain laivoja. Merenkulku oli vaarallista ja siihen vaadittiin laivaonnea ja niinpä pyydettiin apua Pyhältä Nikolaokselta, joka oli erityisesti merenkulkijain ja kalastajain suojelija. Tänä päivänä autoilu ja moottoripyöräily on monin verroin yleisempi matkantekotapa, joten kyllä niidenkin ajoneuvojen siunaaminen on tarpeen.”

”Siunataanko niitä milloin vain?” kyseli Jorma.

”Varmaan milloin vain pappi ehtii, mutta varsinkin Pyhän Nikolaoksen muistopäivän aikoihin taitaa olla tapa siunauttaa kulkuneuvoja tai järjestää ristisaattoja ja muuta sellaista”, arveli Kustaava.

”Eli joulukuun kuudentena?” varmisti Leo.

”Joo, mutta onhan niitä muitakin Pyhän Nikolaoksen päiviä, toukokuussa niin sanottu kevätmiikkula, jolloin sanottiin täällä pohjoisessa lahnan aloittavan kutunsa sekä viljan ja heinän kasvunsa”, kertoili Kustaava.

”Liittyykö se Nikolaos jotenkin myös Italiaan?” halusi Jorma vielä tietää.

”Kyllä, hänen pyhäinjäännöksensä siirrettiin sodan jaloista Barin tuomiokirkkoon juuri toukokuun yhdeksäntenä päivänä 1087”, tiesi Kustaava.

”Missä päin se semmonen paikka on?” ihmetteli Leo.
”Se on aivan siellä saappaan nilkassa, Apulian eli italiaksi Puglian maakunnan pääkaupunki Adrianmeren rannalla. Nikolaos oli jo tuolloin hyvin suosittu pyhimys Etelä-Italiassa”, opasti Kustaava.

”Ootko sinä siunauttanu ajoneuvosi? kysyi Jorma.

”Mulla ei ole motorisoituja kulkuvälineitä koskaan ollutkaan, vain se muskelikäyttöinen pyörä, jolla nytkin tänne tulin”, nauroi Kustaava ja lisäsi: ”En ole siunauttanut Jaguariani. Olen pyytänyt apua suoraan Pyhältä Nikolaokselta. Ja puoli vuosisataa on pyörä minua palvellut, enkä ole suurempaan haaveriin sen kanssa joutunut.”

 

Esko Karppanen