Arkkipiispa Johanneksen piispaksi vihkimisestä 50 vuotta

Nikea 001

Tänään 26.5.2019 tuli kuluneeksi 50 vuotta arkkipiispa Johanneksen (1923-2010) piispaksi vihkimisestä. Luterilaisesta taustasta tullut varsinaissuomalainen teologian tohtori Johannes Wilho Reino Rinne oli siirtynyt ortodoksiseen kirkkoon 1966 ja vihitty diakoniksi, papiksi ja arkkimandriitaksi Konstantinopolin äitikirkossa. Ekumeeninen patriarkaatti samoin kuin myös Karjalan ja koko Suomen arkkipiispa Paavali näkivät kuinka suuren lahjan Suomen ortodoksinen kirkko Johanneksessa oppineena teologina, pedagogina ja kirkonmiehenä sai.

Apulaispiispana Johannes oli Lapin piispa. Vuonna 1970 hänestä tuli Helsingin hiippakunnan piispa, vuonna 1972 metropoliitta ja vuonna 1987 Karjalan ja koko Suomen arkkipiispa. Kun hän vetäytyi eläkkeelle vuonna 2001, Ekumeeeninen patriarkaatti valitsi hänet Nikean historiallisen piispanistuimen metropoliitaksi, jossa ominaisuudessa hän palveli muun muassa patriarkaatin pyhän synodin jäsenenä.

Nikean metropoliitta Johannes siunaa kirkkokansaa Tallinnassa Viron kirkon Laulupäivillä 7.7.2003.
(Kuva/photo: Aristarkos Sirviö)

Ekumeenisen patriarkaatin määräyksestä Johannes palveli Viron ortodoksisen kirkon metropoliitan tehtävien hoitajana vuosina 1996-99. Johanneksen elämä ja työ kaiken kaikkiaan saavutti suomalaisen ja ekumeenisen ortodoksian kannalta ainutlaatuiset mittasuhteet. Hänen johtajuuttaan muistetaan monella taholla suurella kiitollisuudella ja kaipauksella.

S&H