Karppanen: Hautausmaalla

Elokuvaesitys hautausmaalla Washingtonissa Yhdysvalloissa.
( Kuva/photo: dcculturecalendar.org )

”Jo on menny maalima hulluksi, kun hautuumaalla ruvetaan esittämään elokuvia!” tokaisi Jorma.

”Aaa. Eläviä kuvia kuolleille! Täälläkö meillä?” kysyi Leo.

 

”Ei, kun Helsingissä”, Jorma selvensi ja lisäsi: ”Eipä sillä, onhat sitä iät ja ajat haudoilla syöty ja juotu, itketty ja naurettu ja itkuvirsiä laulettu.”

 

Kustaava mietti, mitä sanoisi. ”Moni elokuva on varmasti hautuumaalla kuin kotonaan. Niin paljon kuolemaromantiikkaa on kirjallisuudessa ja elokuvissa. Haamuja ja luurankoja.”

 

”Mutta pitääkö niitä esittää just hautausmailla?” ihmetteli Leo.

 

Kustaava ei vastannut suoraan Leon kysymykseen vaan jatkoi pohtimista:

”Vaikka elokuvataide sopeutuisi kirkkotarhaan, miten on yleisön laita? Suuri osa varmasti. Suomessa ei ole ulkoilmaelokuvaperinnettä, kun sää ei kovin monena kuukautena sitä suosi.”

 

Jorma rypisteli kulmiaan ja selitti:

”Elokuvat kuulemma madaltaa kynnystä tulla niin pelottavalle paikalle. Mutta jos joku ei halua käydä hautuumaalla, onko se joku ongelma? Eikö se riitä, että siellä käy ne, jotka arvostaa sen paikan hiljaisuutta? Hautuumaat on kirkon ja seurakuntien omaisuutta vaan hautakivet ja hautakukat ei. Omaiselle on voinu olla iso investointi kiven laitto.”

 

”Käytettäneenkö elokuvissa hautakiviä istumapaikkoina”, mietti Leo.

 

”Hautakivissä ja muistomerkeissä on aivan uniikkejakin. Jos rikki menee, niitä on vaikea samanlaisiksi korjata”, arveli Kustaava.

 

Jorma alkoi nauraa, niin että maha hytkyi.

”Mitä nyt?” Kustaava ja Leo hämmästelivät.

 

”Jos minä makaisin kuolleena siellä mullan alla ja jos sattus semmonen haamukohtaus elokuvassa taikka jos joku särkis hautakiven, pukkaisin mullat eestä, pistäsin pääni pinnalle ja karjaisisin, että jo on piru kumma, kun ei hauassakaan saa nukkua!”

 

”Saattas leffayleisö pötkiä karkuun”, nauroi Kustaavakin.

”Mitä vielä. Luulisivat, että se kuulu esitykseen”, veikkasi Leo.

 

Esko Karppanen