Karppanen: Hiippaleikki

Läntisessä katolisessa kirkossa sekä evankelis-luterilaisessa kirkossa piispanhiippa (mitra) on korkea etu- ja takaosasta koostuva lakki, jonka molemmat osat on ommeltu yhteen sivuilta. Sen takaosaan on kiinnitetty kaksi nauhaa, jotka riippuvat kantajan olkapäille. (Kuvatoim.lisäys)
(Kuva/photo: dazzlingcostumes.com )

Seurakunta-  ja hiippakuntauudistus puhuttavat. Muuan seurakunta oli niin edistyksellinen, että järjesti keskustelutilaisuuden, jonne kaikilla seurakuntalaisilla oli pääsy, jopa medialla. Oli kutsuttu – ja saatukin – paikalle papillista edustusta useasta seura- ja hiippakunnasta.

Alla on poimintoja tämän seurakuntaillan keskustelusta.  K = kysyjä. P = pappi. Numerosta 1 alkaen tarpeen mukaan eteenpäin.

Kuten huomaatte, kiperiinkin kysymyksiin saatiin vastaus.

 

 

K(ysyjä)1: Miksi sellaista seurakuntaa laajennetaan, joka ennestään on laaja?

P(appi)1: Väestöpohja on liian pieni. Täytyy saada lisää populata.

K2: Mihin sitä populaa tarvitaan?

P2: Kirkkoherran palkan kasvattamiseen. Muuten ei ole johdettavia kappeleita ja kappelipappeja. Ja ilman niitä palkka ei nouse.

K1: Vaan minkä vuoksi kasvatetaan sellaista seurakuntaa, jossa on jo liikaakin populaa?

P3: Populaa on, muttei johdettavia kappeleita. Kirkkoherran palkan kasvattamiseksi tämäkin temppu. Olemmehan tunnetusti palkkakuopassa. Pitkä on matka 25 tonnin kuukausipalkkaan,  joka yritysjohtajalle vähintään kuuluu.

K2: Mutta onko tuo kaikki seurakunnalle parasta?

P3: Seurakuntamme parhaalla tarkoitan parasta meidän.

K3: Eikö kulut kasva liikaa, kun seurakunta laajenee ja sen alueelle tulee ylläpidettäväksi lukuisia kirkkoja ja rukoushuoneita?

P2: Mikä ongelma se, puretaan pois! Tai myydään, jos joku tarvitsee vaikka karjasuojaa.

P4: Taikka Metsästysseura metsästysmajaa.

K4: Mistähän muualta niitä paljon puhuttuja säästöjä tulee?

P3: Sitä pitää vielä miettiä.

K5: (peruuttaa pyytämänsä puheenvuoron ja poistuu tilaisuudesta.)

Idän katolisessa, eli ortodoksisessa kirkossa piispat käyttävät klobukkia, joka muodostuu kamilavka –päähineestä ja siihen kiinni ommellusta hunnusta. Ortodoksisessa kirkossa mitra on kupumainen, melko kookas, koristeltu päähine. Sitä käytetään lähinnä jumalanpalveluksissa. (Kuvatoim. lisäys).
(Kuva/photo: pinterest.com )

K6: Hiippakuntakin näyttää jossain päin laajenevan. Miten meinaatte saada piispan kiinni?

P5: Öö, tuota, juoksemalla. Niin kuin vanhassa hippaleikissä. Juoksemme piispan perässä, kun hän viuhtoo edellämme huntu heiluen. Saatuamme hänet kiinni läimäytämme harteille ja huudamme: ”Hiippa!”

 

 Esko Karppanen