”Kaikki se mihin uskon”

Jouko Ollikaisen Itkevä Maria –näyttely Kulttuurikeskus Sofiassa teki minuun suuren vaikutuksen, ja kun luin sen taustoista – vahvan naisen uupumisesta – olisin halunnut nähdä nuo ikoninkaltaiset kuvat uudestaan, mutta silloin näyttely oli jo ohi. Jokin niistä jäi kuitenkin elämään syvälle minuun – jäi soimaan kuin Helena Anhavan runo:

”Kaiken heikkouteni kokosin kämmenelle.

Sanoivat:

– Kylläpä olet vahva.”

Nyt Kulttuurikeskus Sofiassa on syyskuun alusta alkaen ollut esillä Jouko Ollikaisen uusi näyttely, joka on saanut nimekseen Kaikki se mihin uskon. Näyttelyn esitteessä Ollikainen sanoo:

 

Sitä mukaa, kun opin hyväksymään itseni epätäydellisenä virheitä tekevänä Joukona, opin myös hyväksymään jokaisen piirrokseni roiskeineen ja ryppyineen. Epätäydellinen ja keskeneräinen paljasti kauneutensa ja armollisuutensa. Tähän meni 60 vuotta. En olisi ikinä uskonut, että kun täytän 60 vuotta tuntisin itseni onnellisemmaksi kuin koskaan ja olisin valmis aloittamaa jälleen jotain uutta.”

Kun olen käynyt syyskuisina lauantaiaamupäivinä liturgiapalveluksissa Sofian Pyhän viisauden kappelissa, olen pysähtynyt katselemaan Ollikaisen töitä uudestaan ja uudestaan. Minusta tuntuu, että niistä joka kerta löytyy jotakin uutta – jotakin toisenlaista. Hyvin puhuttelevaa, mutta myös tietyllä tavalla vastauksia vaativaa.

Viime lauantaina otin kuvia muutamista töistä. Valokuvat eivät tietenkään kerro kuin aavisteisen pinnan, sillä nämä työt vaativat ympärilleen myös tilan.

Näyttely on avoinna marraskuun loppuun saakka.

 

 

Teksti ja kuvat:

Hellevi Matihalti