Karppanen: Palkatta ja palkkiolla

Kahvila, jossa ei näy asiakkaita tai Hietalan rouvaa.
Kuvassa tuskin on Hietalan rouvan kahvila, koska häntä ei näy. Vaan saattaahan se ollakin. Hietalan rouvahan on voinut ottaa kuvan itse. Mutta ehkei kuitenkaan. (Kuvatoim. pohdintaa. Kuva/photo: timeout.fr)

”Tyttö kirjotti kirkon lehteen jutun Kreikasta ja oli pannu mukkaan ite ottamasa valokuvan”, kertoili Hietalan rouva Kustaavalle puhelimessa.

”Sehän mukava, ois kiva nähä”, sanoi Kustaava iloisena.

”Niin, van kuule, se kuva ei ollu kelevanna lehteen. Lehentoimittajapappi oli tilanna toiselta papilta paremman, samasta kohteesta. Aiemmin otetun kuvan”, selitti Hietalan rouva.

”Onpa outoa”, myötäili Kustaava.

”Ei kait siinä mittää, van lehentoimittaja oli maksanna toiselle papille palakkion sen ottamasta kuvasta. Kuvittele, kuukausipalakkaa nauttivalle papille, tekemättömästä työstä”, tohahti Hietalaska.

”Saiko se sun tyttö palakkaa kirjotuksesta?” kyseli Kustaava.

”Ei tietenkään. Ilimaseksi piti antaa. En tiiä, oisko maksettu siitä kuvastakkaan, minkä tyttö oli pannu tarjolle”, puheli Hietalaska samalla kun pyyhki vitriinin päällystä.

”Niin se on suurta epäoikeuenmukasuus”, totesi Kustaava.

”Ei sekkään vielä. Vaan se, että friilanserina työskentelevä tyttö tienasi kirjotuksellaan sata euroa kuukausipalakkaselle papille. Minun tyttö teki ilimasen työn, naapuriseurakunnan pappi paiskasi valamiin kuvan lehteen sähköpostilla, ja siitä hyvästä tälle papille maksettiin satanen – ja tytölle ei mittää”, marmatti kahvilan emäntä.

”Tosiaan”, hoksasi Kustaavakin.

”Niin. Jos minun tyttö ei ois kirjotustaan kirjottanna ja lehteen tarjonna, ei sille papin pakanallekaan ois voitu satasta tyrkätä”, papatti Hietalan rouva tuohtuneena.

”Jaa-a. Talkootyö koskee ortolehdissä muita mutta ei kuukausipalkkaa nauttivia pappeja”, joutui Kustaava päättelemään.

 

Esko Karppanen