Joulukalenteri: Sunnuntai 1.12.2019

(Kuva/photo: Aristarkos Sirviö)

 

Ehkäpä Bach säveltäessään Die Kunst der Fugen teeman ajatteli saavansa ihmisissä aikaan onnen tunteen. Hän erehtyi. Olen kuunnellut tämän ihastuttavan teeman täysin tunnottomana. Kirkko jonka ohi kävellään. Mutta mitä olisi, jos kirkkoa ei olisi, jos tämä ohikäveltävä. Huomaamaton kulissi puuttuisi?

– Jukka Viikilä, Akvarelleja Engelin kaupungista, Gummerus, 2016.

Johan Carl Ludvig Engel oli saksalainen arkkitehti, Berliinissä 3.7.1778 syntynyt, joka Tallinnan ja Pietarin kautta siirtyi Suomeen rakentamaan Helsingin kaupunkia. Hänen työtään on Senaatintorin miljöö, hän suunnitteli myös Pyhän Kolminaisuuden kirkon – ja vaikka Helsingin tuomiokirkko on paljon näyttävämpi, haluan antaa nuo ylläolevat Engelin ajatukset koskemaan nimenomaan Kolminaisuuden kirkkoa.

Ovatko ne todella Engelin ajatuksia?

Ne ovat Jukka Viikilän fiktiivisestä teoksesta Akvarelleja Engelin kaupungista. Kyseinen teos oli ilmestymisvuotenaan myös Finlandia-ehdokkaana, ja se on nimensä mukaisesti fragmentaalinen teos – päiväkirja, sanallisia akvarelleja sisältävä kokoelma.

Totta kyllä: ajatukset ovat siis Viikilän – mutta ne voisivat aivan hyvin olla Engelin, ja minä annan ne Engelille ja minä sallin hänen ajatella noiden mietteiden myötä nimenomaan Pyhän Kolminaisuuden kirkkoa.

Minut pysähdytti lause: Kirkko jonka ohi kävellään.

Minusta se kuvaa meidän maailmaamme tällä hetkellä erinomaisesti. Kirkon, kirkkojen ohi kävellään, koska ne ovat Jumalan huoneita, eikä Jumalaa enää ole – Jumalasta on tehty taruolento, tarpeeton, hiukan huvittava lohduke epä-älyllisille ja mahdollisesti vähän syrjäytyneille B-luokan kansalaisille.

Mutta mitä olisi, jos kirkkoa ei olisi?

Mitä on, kun Jumalaa ei ole?

 

Hellevi Matihalti