Joulukalenteri: Tiistai 3.12.2019

Lohdutus. Hellevi Matihaltin vesivärityö. 2003.

 

Omia selityksiäni paremmin kirjan ja sanan merkityksen tuo esille äiti Maria Normanbylainen postuumisti julkaistussa kirjekokoelmassa Kirkas pimeys, jonka toimitustyöstä samoin kuin teoksen sisältämästä elämäkerrallisesta johdannosta vastaa äiti Marian kanssakilvoittelija sisar Tekla. Erinomaisen valikoidun käännöksen suomenkielelle on tehnyt Pia Koskinen-Launonen. Tämä suomenkielinen painos on ilmestynyt Kirjaneliön kustantamana vuonna 1988; alkuperäinen teos Mother Maria: Her Life in Letters ilmestyi vuonna 1979 – kaksi vuotta äiti Marian kuoleman jälkeen.

Äiti Maria sairasti syöpää, johon hän myös kuoli. Lainaamani katkelmat hän on kirjoittanut ollessaan sairaalassa saamassa varsin rankkoja hoitoja sairauteensa.

  1. kesäkuuta

Otin mukaani lukemiseksi Karamazovin veljekset. Halusin vain nähdä, mikä niissä arassa nuoruudessani oli niin voimakasta, että se antoi suunnan koko elämälleni, teki minusta sairaanhoitajan, teki minusta ortodoksin, kohotti tukahduttavan hurskauden ja joutavanpäiväisten moraalisääntöjen yläpuolelle, kun olin varttumassa aikuiseksi. Ja nyt minuun vaikuttaa syvästi se, miten vähäisiä katklmia ne olivat… unta, näkyä, vailla persoonallista sysäystä hänen puoleensa, silti täynnä Henkeä, rohkaisemaa. Ja ymmärrän, miten outoja olioita kirjat ovat, kun ne lähtevät maailmalle: niissä on eräänlaista elämää, kokonaan niiden omaa. Ne näyttelevät, innoittavat pitkälle ohi kirjailijan mielikuvien ja ilman häntä. Kummallinen todiste Pyhän Hengen työstä.

  1. kesäkuuta 1975

Kun luen Dostojevskiani, minuun tekee syvän vaikutuksen se, miten jokin vähäinen sana, vähäinen näky, joka ehkä hänelle ei merkinnyt juuri mitään, olipahan vain kekseliästä kynän jälkeä, jokin vähäinen kappale, miten se saattoi nostattaa sellaisen uudelleensuuntautumisen ja ratkaisujen myrskyn, huojuttaa koko elämäni perustaa. Miten mystillistä työtä sanat tekevätkään kirjoituksessa,. Ne tekevät työtään melkein omin päin, kirjailijan ulkopuolella, aivan kuin leikkaussalissa, kun pöytä ja instrumentit ovat valmiina; ja vain yksi pieni viilto. Näyttää siltä, että Jumala käyttää kirjoja hyväksi arvaamattomalla tavalla.

Hellevi Matihalti