Karppanen: Aasijuhlassa

(Kuva/photo: Kangasmetsa.fi)

”Kumma, kun ei enää saisi olla koululaisilla kuusijuhlaakaan”, puuskahti Jorma.

 

”Ei kai se ihan niin hullusti taida maailma vielä olla”, tyynnytteli Kustaava.

 

”On se kielletty, että kirkossa ei saa koulun joulujuhlaa pitää”, Jorma täsmensi.

 

”Näin minäkin Iltatuulen viestistä sen yhden koulun juhlaohjelman. Minusta se vaikutti alusta loppuun luterilaiselta jumalanpalvelukselta, kaavaa myöten. Toki hyvin jouluiselta”, totesi Kustaava.

 

”Mitäs pahaa siinä on?” kysyi Leo.

”Ei olekaan. Mutta se pahin kumma ei ole siinä”, vastasi Kustaava hieman arvoituksellisesti.

 

”Noo niiin”, kuului voitonriemuinen ääni, Leon suusta. Jormakin veti suutaan hymyyn.

 

”Puhutaanpa yleisemmällä tasolla”, ehdotti Kustaava, ”vaikka tuossakin uutisoidussa tapauksessa minua kiusaa sama outous.”

 

”Sekö neutraalius?” ehätti Jorma kysymään.

 

”Tavallaan”, myönteli Kustaava mutta jatkoi: ”Minä en nimittäin käsitä, miksi uskonnollisesti neutraaliksi joulujuhlaksi tarjotaan tonttuleikkejä ja piparkakkuja.  Minun nuoruudessa koululla pidettyyn kuusijuhlaan mahtuivat  jouluevankeliumi virsineen, enkeleineen ja jopa tiernapoikineen mutta myös tonttu- ja keijuleikit.  Ja pukki jakoi pipareita. Kaikki jouluperinteet sulassa sovussa. Nyt näyttää, että vain sellainen lapsi, joka ei ole tunnustuksellisessa uskonnonopetuksessa, pääsee osalliseksi riemukkaasta tonttuperinteestä.  Kyllä siitä moni kirkkoon kuuluva ja sen mukaiseen joulujuhlaan joutuvakin nauttisi.”

 

”Taidatpa olla taas oikeassa”, huomasi Jorma.

 

”Niinkö teillä oli silloinkin, kun työskentelit opettajana?”, utsi Leo, kolmisenkymmentä vuotta keskustelukumppaneitaan nuorempana.

 

”Koululla ei pidetty joulujuhlaa joka vuosi, kun tilanpuutteen vuoksi se jouduttiin pitämään kahdesti, jotta kaikki mahtui. Viimeisenä koulupäivänä osallistuttiin koululaisille tarkoitettuun joulujumalanpalvelukseen valtaväestön kirkossa. – Kirkkoon meno tuntuu olevan nykyisin suurempi ongelma eräille opettajille kuin oppilaille. Kun kerta ei niitä tonttujuhlaan osallistuvia ole kuin kourallinen.  Sitä paitsi useissa tonttulauluissa on kristillinen sanoma. Tonttupari Nipsu ja Hipsu tarjoaa Toivo Kärjen säveltämässä ja Reino Helismaan sanoittamassa laulussa*) joulupuuroa köyhille hiirille,  ja Nipsu opettaa: ”Sen minkä jouluna itselles toivot,/ se toisten riemuks tee.”

”Ei se kovin kristillistä…”, aloitti Leo.

”Suoraan vuorisaarnasta, Matt. 7:12”, ojensi Kustaava melkein opettajamaisella äänellä.

 

Esko Karppanen

 

*) Nipsun ja Hipsun joulupuuro. Esittäjä Eila Pienimäki. Fazer 1961.

Kuuntele: