Joulukalenteri: Sunnuntai 8.12.2019

Kuva teoksesta Tistu Vihreäpeukalo. Kirjan on kuvittanut Jacqueline Duhème

Tohtori Tautivaiva odotti Tistua suuren, nikkelöidyn kirjoituspöydän takana, joka oli täpö täynnä paksuja kirjoja.

”Kerrohan nyt, Tistu, mitä sinä olet oppinut tänään ja mitä tiedät lääketieteestä”, hän kehotti.

”Olen oppinut, että surullista sydäntä on vaikea parantaa lääkkeillä”, hän vastasi. ”Olen oppinut, etteivät sairaat voi tulla terveiksi, elleivät he halua elää.” Ja hän kysyi tohtori Tautivaivalta, tunsiko tämä lääkkeitä, joista saisi uutta toivoa.

Tohtori oli vallan ihmeissään kuullessaan pienen pojan puhuvan niin järkevästi.

”Sinä olet oppinut aivan yksin yhden lääketieteen tärkeimmistä totuuksista”, hän sanoi.

”Ja mikä on toiseksi tärkeintä?” kysyi Tistu.

”On välttämätöntä rakastaa ihmisiä, että voisi hoitaa heitä hyvin.”

Maurice Druon, Tistu Vihreäpeukalo, 1974, Otava

 

Tistu Vihreäpeukalo on yksi eniten rakastamistani lastenkirjoista, ranskalaisen Maurice Druonin (1918-2009) kirjoittama. Druon oli palkittu kirjailija, mutta käsittääkseni Tistu Vihreäpeukalo ei kuulu hänen tunnetuimpiin teoksiinsa eikä hän suinkaan ollut varsinainen lastenkirjailija. Kuvaavaa minusta on, että suomenkielinen Wikipedia, luetellessaan hänen suomeksi käännettyjä kirjojaan, ei luetteloonsa sisällytä lainkaan Tistua.

Tistu Vihreäpeukaloa pidetään pasifistisena, ja toki se sitä hyvinkin on – minulle se on kuitenkin aina ollut kertomus siitä, mitä rakkaus saa aikaan.

Hippusen Tistua lainasin kirjaani Siipiä vaille enkeli, kun lähetin luostariin pienen valkean koiran, jolle sisaristo antoi nimeksi Sarov. Sekin lähti pois, kun oli suorittanut tehtävänsä – samoin teki Tistu, joka rakensi itselleen tikapuut…

 

Hellevi Matihalti