Joulukalenteri: Tiistai 10.12.2019

 

Vincent van Gogh: Omakuva, syyskuu 1889. Kansikuva Paavo Rintalan teoksesta Jumala on kauneus. Kuva: Hellevi Matihalti

 

Koska en voi tähän kirjoittaa kokonaista esseetä Paavo Rintalasta, aloitan aivan alusta enkä jatka sen pidemmälle.

Paavo Rintala tuli elämääni 1960-luvulla – teos oli Jumala on kauneus – ja tuli jäädäkseen.

Kirjan ensimmäiseltä lehdeltä luin tekijän sanat:

Niille, jotka seuraavasta tuntevat mielessäni olleen henkilön, huomautan, että tämä teos ei ole elämäkerta eikä edes elämäkertaromaaniksi tarkoitettu. Tämä on romaani kauneuden kokemisesta.

 Minä tunsin kirjasta liminkalaisen taiteilijan Vilho Lammin ja ellen olisi tuntenut, olisin oppinut tuntemaan hänet kirjan kansikuvasta. Kannessa on Vilho Lammin teos Omakuva. Jokin siinä kuvassa toi mieleeni Vincent van Goghin, ja minä samastin Rintalan päähenkilön syvästi Vincentiin, vaikka Rintala antaakin kirjassaan tämän irtautua van Goghista.

Siitä alkaen Paavo Rintala oli yksi tärkeistä kirjailijoistani – kirjasodat Sissiluutnantin ja Mummoni ja Mannerheim –sarjan aikaan kulkivat ohitseni jotenkin huomaamattani; ne kirjat luin vasta myöhemmin, sillä olin uppoutunut Keskusteluihin lasten kanssa.

Siitä kirjasta voisi lainata katkelmia kuinka paljon tahansa, mutta aivan ehdottomasti haluan tähän Prodan iltarukouksen sellaisena iltana, jolloin on isän kanssa keskusteltu sodista ja vallankumouksista:

”Ja siunaa vielä rakas Jumala kaikkia niitä hevosia ja koiria, jotka ovat olleet ja joskus vielä ovat niitten puolella joilla on punainen nauha ja niitten puolella joilla on valkoinen nauha, mutta siunaa vähän enempi niitä punanauhaisten hevosia ja koiria, ne ovat köyhien ihmisten hevosia ja koiria ja ovat luultavasti saaneet huonompaa ruokaa ja laihempia heiniä kuin niiden toisten hevoset ja koirat. Ja jos joskus vielä semmoista tulee, niin Miiraa minä en anna vallankumouksiin kumpienkaan puolelle aamen.”

Hellevi Matihalti