Joulukalenteri: Maanantai 16.12.2019

 

Arkkipiispa Leo lukee karjalankielistä Muumi-kirjaa nuoremmalle pojanpojalleni Samuelille 5.12.2010.  (Kuva: Hellevi Matihalti)
Karjalan ja koko Suomen arkkipiispan (2001) Leon virkaanastumispäivä

Jouduin kerran kirjoittamaan hänestä esittelyn, kun hän vielä oli Oulun metropoliitta ja hänellä oli kiirein aika hiippakunnassaan; lehti oli kuitenkin jo menossa painoon. Tarkoitus oli, että Aamun Koiton silloisen toimituskunnan jäsenet esittelisivät itsensä lukijoille – vuosi oli 1992.

Niinpä minä sitten kirjoitin.

”Metropoliitta Leo:

”Tulin sanoneeksi: kirjoita niin kuin haluat. Ja hän kirjoitti.

”Synnyin Pielavedellä vuonna 1948, kesä on ollut kaunis silloin. Minut vihittiin papiksi Leo Makkosena vuonna 1973, mutta senhän kaikki tietävät. Niin kuin tietävät, että minut vihittiin piispaksi kuusi vuotta myöhemmin ja Oulun hiippakunnan metropoliittana aloitin 1.1.1980. Edellisenä vuonna minut oli valittu ensimmäisen kerran myös PSHV:n puheenjohtajaksi. Olen luvannut jatkaa siinä tehtävässä tämän kauden loppuun.

”Rakastan työtäni Veljeskunnassa, tunnen, että sillä yhä on tärkeä tehtävä kirkkokunnassamme aivan samoin, kuin näen Aamun Koiton jatkuvasti yhä merkittävämpänä keskustelufoorumina, tiedottajana ja uskon viestinä ajassamme. Rakastan Karjalaa, niin kuin sellainen, joka tunnustaa sieltä tulevansa ja joka kantaa mielessään, myös maallisessa mielessä, ikuista koti-ikävää. Mutta en usko kummankaan rakkauteni riistävän osaakaan siitä rakkaudesta, mitä tunnen hiippakuntani kaittavia kohtaan. Aikani käy joskus lyhyeksi, riittämättömäksi, ja kukapa meistä ei tuntisi itseäänkin välistä riittämättömäksi.

”No, niin hän oli kirjoittanut. Luin tekstin tietokoneliuskalta, ja vähän naurahtaen päätin antaa sen olla niin kuin se oli kirjoitettu.”

 

Sittemmin hänestä tuli Helsingin metropoliitta ja vuonna 2001 hänet valittiin Karjalan ja koko Suomen arkkipiispaksi. Kun arkkipiispan istuin siirrettiin Helsinkiin myös arkkipiispasta tuli Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa.

 

Hellevi Matihalti