Joulukalenteri: Keskiviikko 18.12.2019

 

Jo tuonilmaisiin siirtynyt isä Vladimir Kadikov, sinisen kirkon pappi Petroskoista. Sain tyttäreni kanssa pitää häntä vieraanamme Villa Niityssä 1990-luvulla useamman kerran – suomalaiseen joulunviettoonkin hän kerran osallistui kanssamme.  (Kuva: Hellevi Matihalti )

 

Lohduta minua,

nosta minut Isän käteesi

         kuin lumeen pudonnut lintu.

Sivele minut lämpimäksi,

paina minut sydämellesi,

hengitä minuun.

Niin aukaisen taas silmäni

ja viserrän ylistystäsi Lumen maassa

siivet pakkasesta kimaltaen

niin kauan kuin minulle päiviä annat.

 

Rakel Liehu, Savikielellä minä ylistän. 1975. WSOY

 

Kun lokakuun myöhäisenä iltana, melkein oli jo yötä, vuosikymmenten jälkeen luin Rakel Liehun ensimmäisiä runokokoelmia Ihmisen murhe on yhteinen (1974) ja Savikielellä minä ylistän (1975), ne tuntuivat juuri niin etäisiltä kuin kuluneet vuosikymmenet. Silti muistan, mikä minua niissä aikanaan niin kovin sykähdytti – ja nyt kosketuskohtia ovatkin toiset runot kuin silloin.

Nyt minä toistan hiljaa mielessäni Rukouskirjan iltarukouksen sanoja: ”…auta minua avuttomuudessani ja lohduta sieluani”.

Minusta tuntuu käsittämättömältä, mutta niin sen täytyy olla: niissä sanoissa on tämän runon ydin.

 

Hellevi Matihalti