Karppanen: Hietalan Tiernapoijat

Vuonna 2000 ilmestynyt suomalainen postimerkki. Tiernapojat: Murjaanien kuningas, Herodes, Knihti ja Mänkki. Taitelija: Katriina Viljamaa-Rissanen. (Kuva/photo: postimerkit.com)

Hietalan kahvilassa lauloivat eräänä iltapäivänä kylän Tiernapojat. Niiden saatua lanttinsa, toivotettua onnelliiiista ja hyvää joulu-a ynnä kolisteltua tähtineen ja miekkoineen ulos alkoi eräs asiakas paheksua mokoman rasismin levitystä joulun sanoman varjolla.

Kahvilanemäntä purki sydäntään illalla ukolleen:  ”Ettäkö minä levitän rasismia, kun otin nuo poijat laulamaan? Kun minusta voisi nähä niinpäin,  jotta torjun rasismia. Noijen tiernapoikain avulla.”

Ukko ei osannut sanoa mitään. Hietalan rouva päätti soittaa Kustaavalle. ”Se se ymmärtää, kun on yliopistonki käyny.”

Kustaava totesi, että kuninkaiden valtataistelustahan siinä laulunäytelmässä on kyse: ”Mutta ei sen esittäminen rasismin julistamista tarkoita. Maailman näytelmäkirjallisuudesta jäisi kovin vähän jäljelle, jos siitä suvaitsevaisuuden nimissä rasismikuvaukset poistettaisiin.”

”Eikö sitä voi ajatella, että rasismia esittämällä näytettään sen vääryys?” kyseli Hietalan rouva.

”Nimenomaan. Eihän Tiernapojat kehota rasismiin. Näyttävät kyllä sen. Opiksi ja ojennukseksi ihmispolosille”, myönteli Kustaava.

”Se asiakas sano, jotta pitäs ainahi vaihtaa maurien kuninkaaksi se murjaani”, selosti kahvilanemäntä.
”Siinä kuljetaan ojasta hetteeseen. Eihän se sananvaihto rasismia poista. Mauri tarkoittaa tummaihoista ihmistä”, oli Kustaavalla vastaus valmiina. Hän lisäsi:

”Samoin jotkut haluavat korvata perinteiset aikailmaukset eKr, ja jKr. ilmauksilla eaa. ja jaa. Siis ennen ajanlaskun alkua. Mutta sehän tarkoittaa kristillisen ajanlaskun alkua. Siellä pilkottaa sama Kristus-lapsi, jota haluttiin kiertää. Juutalaisilla ja muslimeilla kun on oma ajanlaskunsa. Niin on jopa satanisteilla.”

”Pelattiinhan sitä lapsena mustaapekkaakin. Liekö meistä sen takia rasisteja tullu”, hoksasi kahvilanpitäjä.

”Eipä kai. Ja kun aapinen totesi, ettei tummaihoinen tule valkeaksi peseytymällä, haluttiin sillä opettaa vieraita kulttuureita lapselle, joka saattoi luulla mustaa ihmistä piirroksessa tai valokuvassa likaiseksi. Noina aikoina kun ei ollut televisiota eikä kaikilla kuvalehtiä, puhumattakaan että olisi matkusteltu”, päätteli Kustaava mutta myönsi, että toki koulukirjoissa on käsitelty rasistisesti monia asioita.

”Van mistä se musta murjaani on Tiernapoikiin tullu?” ihmetteli Hietalan rouva, vaikka oli jo lopettamassa puhelua.

”Itämaan tietäjistä, niistä kuninkaista, jo keskiajalla ajateltiin yhden olleen toisia tummempi, kuten näkyy vanhoista maalauksista. Tietäjät hahmotettiin kuninkaiksi eräiden messiasennustuksiksi tulkittujen Psalmien ja Profeetta Jesajan kirjan kohtien perusteella”, selosti Kustaava.

 

Esko Karppanen