Joulukalenteri: Sunnuntai 22.12.2019

Pyhittäjä-äiti Maria Egyptiläisen ikonin on maalannut arkkimandriitta Arseni.
Pyhien isien sunnuntai

 

Tällä tavoin hyvä Herramme vastasi kaikkiin kysymyksiin ja epäilyksiin, mitä saatoin esittää. Vielä hän sanoi nämä lohduttavat sanat: ”Minulla on lupa saattaa kaikki hyväksi, min’ voin saattaa kaiken hyväksi, ja minä tulen tekemään kaiken hyväksi. Saat vielä itse nähdä, että kaikki kääntyy hyväksi.” Kun hän sanoo: ”Minulla on lupa”, hän viittaa silloin Isään. Kun hän sanoo: ”Minä voin”, hän puhuu Pojasta, itsestään. Ja kun hän sanoo: ”Minä tahdon”, tämä tarkoittaa Pyhää Henkeä. Ja kun hän sanoo: Minä tulen tekemään”, on kysymys koko autuaasta Kolminaisuudesta yhdessä, kolmesta persoonasta ja yhdestä totuudesta. Kun hän sanoo: ”Saat vielä itse nähdä”, käsitän tämän tarkoittavan koko pelastuvan ihmiskunnan yhdistymistä autuaaseen Kolminaisuuteen.

 Näiden viiden lauseen Jumala tahtoo sulkevan meidät hänen lepoonsa ja rauhaansa.

 – – –

 Yhdellä kertaa meidän hyvä Herramme sanoi: ”Kaikki kääntyy hyväksi”, ja toisella kertaa: ”Saat itse nähdä, että kaikki kääntyy hyväksi.” Näistä kahdesta sanasta sielu saattaa oivaltaa erinäisiä asioita.

 Ensiksikin: Herra tahtoo meidän tietävän, että hän ei pidä huolta ainoastaan jaloista ja suurista asioista, vaan myös pienistä ja vähäisistä, alhaisista ja yksinkertaisista, niin yksistä kuin toisistakin. Tätä hän tarkoittaa sanoessaan: ”Kaikenlaiset asiat kääntyvät hyväksi”, sillä hän tahtoo meidän tietävän, että vähäisinkään asia ei unohdu häneltä.

 – – –

 Vielä on jäljellä teko, jonka autuas Kolminaisuus on tekevä aikojen lopussa, mutta milloin ja miten se tehdään, on salattua kaikille Kristusta alhaisemmille olennoille, ja näin on oleva, kunnes se tapahtuu. Syy siihen, että hän tahtoo meidän kuitenkin tietävän tästä tulevasta teosta, on hänen tahtonsa, että suurempi rauha vallitsisi sielussamme ja lepäisimme paremmin rakkauteen juurtuneina. Hän tahtoo, että emme kiinnittäisi niin suurta huomiota kaikenlaisiin myrskyisin, joiden katseleminen vain estäisi meitä nauttimasta hänen totuudestaan.

 – – – Tämän suuren teon kautta hän on saattava kaikki asiat hyviksi, sillä niin kuin autuas Kolminaisuus loi kaiken tyhjästä, samoin sama Kolminaisuus luo hyväksi kaiken, mikä ei ole  hyvin.

Äiti Juliana Norwichlainen, Jumalan rakkauden ilmestys.1985. Kirjaneliö

Äiti Julianan ilmestykset ovat olleet lohtuni siitä alkaen, kun luin kirjan ensimmäisen kerran. Mitään en osaa hänen kirjoittamaansa lisätä, en sitä kommentoida.

 

Hellevi Matihalti