Västäräkistä vähäsen, puluista pikkulintuihin

(Kuva/photo: Janne Järvinen)

Lähes puolitoista vuotta on jo vierähtänyt siitä, kun puolisoni ja minä tulimme ”kokeilemaan”, miltä tuntuu eläminen Espanjassa.  Tänä aikana olemme saaneet kokeilla myös erilaisia asumismuotoja.  Ensimmäiset kuukaudet vietimme apartementos-majoituksessa, mikä oli sinänsä kätevää, kun suhteellisen huokea hinta sisälsi niin vuokran kuin vesi- ja sähkömaksunkin.  Olosuhteetkin olivat viihtyisät kun käytössämme oli oman parvekkeen lisäksi myös asukkaille yhteinen piha-alue.  Vietimmekin suurimman osan vapaa-ajastamme ulkosalla.

 

Tämän jälkeen siirryimme kaupunkiasuntoon, joka sijaitsi lyhyiden välimatkojen päässä kaupoista, työpaikoista ja palveluista, mutta kaukana hyvistä ulkoilumahdollisuuksista, eikä kerrostaloasunnon ranskalaiselle parvekkeelle mahtunut kuin yksi kerrallaan aamukahvia juomaan.  Koiramme, joka ikänsä puolesta ei enää jaksa kovin pitkiä kävelyitä tehdä, joutui tyytymään pieniin nurmikkoalueisiin lähipuistoissa.  Viikonloppuisin tosin hyppäsimme usein koko porukka autoon ja ajoimme muutamien kilometrien päähän vuoristoteille, joissa oli mahdollista nuuhkia keuhkot täyteen raitista ilmaa ja nauttia hiljaisuudesta ja luonnon kauneudesta jylhinen maisemineen.

 

Viime syksynä sitten pääsimme vihdoinkin nauttimaan pientaloasumisesta, kun saimme vuokrattua rivitaloasunnon, jossa on oma kunnollinen piha.  Täällä on nyt kelvannut viettää tätä karanteeniakin, kun pääsee sentään omalle pihalle ”tiluksia mittailemaan”.

 

Pihallamme viihtyvät myös monensorttiset linnut.  Suurta hupia lisääntyneenä vapaa-aikana onkin ollut niiden seuraaminen, kun kevät on aktivoinut niin pienet, kuin suuremmatkin sirkuttajat.  Etenkin mustarastaat ovat valloittaneet puut ja pensaat ja niiden eloisa liverrys on jo parin kuukauden ajan toiminut luonnon omana herätyskellona.  Lähitonteilla kasvavissa palmuissa taas pesii vihreitä, mustarastaidenkin desibelit säksätyksellään voittavia munkkiaratteja, pienikokoisia papukaijoja, joiden ihasteluun en tunnu kyllästyvän ollenkaan.  Oman lisänsä lintulaumaan tuovat myös vaaleanharmaat kyyhkyt, jotka huhuilevat milloin sähkölangoilla, milloin vastapäisten talojen katoilla.  Muutama on rohkaistunut kävelemään pihallamme etsimään jotakin nokittavaa ja välillä pyrähtämään joulutähtipensaamme oksille lepäilemään.

(Kuva/photo: Janne Järvinen)

Viime viikkoina, juuri ennen pääsiäistä, tein ensimmäiset havainnot kotoisasta varmasta kevään merkistä, pyrstöään veikeästi keikuttelevasta västäräkistä.  Vanha suomalainen sanontahan toteaa kesän tuloon olevan ”västäräkistä vähäsen”.  Jos joku kuvittelee Espanjan Aurinkorannikolla elettävän jatkuvaa kesää (pakko tunnustaa, itse kuvittelin!), erehtyy pahasti.  Sen verran sateinen ja kolea on kulunut kevät ollut, että toiveikkaana odotan västäräkin enteilevän kesää täälläkin.  Toisaalta, pääskysiä täällä on lennellyt läpi vuoden…

 

Tätä kirjoittaessa elämme Kristuksen Ylösnousemuksen juhla-aikaa, jolloin kirkkoveisun sanoin ”Koko luomakunta tänään iloitsee ja riemuitsee”.  Linnut ovat liittyneet omaan pääsiäisperinteeseeni lapsuudesta asti, jolloin karjalainen isoäitini, Baba, opetti minulle, että pääsiäisaamuna on katsottava tarkkaan, minkä linnun ensimmäisenä näkee.  Se kertoo, minkälainen olet kuluvana vuonna.

 

Raamatussa linnuista puhutaan paljon.  Kyyhykynen ilmoitti Nooalle vedenpaisumuksen päättyneen, ja Pyhä Henki ilmestyi kyyhkysen muodossa Teofaniana, Kristuksen kasteella. Psalmin 84 jakeessa 4 sanotaan, että Herra Sebaotin alttarin luota ”on varpunenkin löytänyt kodin, pääskynen pesäpaikan, jossa se kasvattaa poikasensa”.  Ihanista ihanin psalmi 104, jonka kuulemme arkipäivän ehtoopalveluksissa luettavan, sanoo lintujen pesivän Libanonin setrien oksilla ja ”joiden latvoissa haikaroilla on kotinsa”.  Matteuksen evankeliumissa itse Kristus kehottaa: ”Katsokaa taivaan lintuja, eivät ne kylvä, eivät ne leikkaa eivätkä kokoa varastoon, ja silti teidän taivaallinen Isänne ruokkii ne.”(Mt.6:26)  Tämän kun omassa arkisessa aherruksessaan jaksaisi muistaa!

 

Minna Bovellan-Järvinen